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E-ISSN : 2733-4538
본 연구는 섭식억제 수준을 측정하는 척도를 개발하기 위한 목적으로 이루어졌다. 필자는 Herman과 Polivy(1980)가 개발한 섭식억제척도의 문제점을 개선하여 인지, 정서 및 행동의도의 세 차원으로 이루어진 새로운 척도를 구성하였다. 이 척도의 총 문항 수는 15개 문항이며 각 차원별 5개 문항으로 이루어져 있다. 전국 8개 대학교에 재학중인 여학생 609명을 대상으로 이 척도의 신뢰도, 구성개념타당도 및 준거관련 타당도를 알아보았다. 그 결과, 이 척도의 신뢰도는 Cronbach a=.92였으며, 세 차원 모형에 대한 확인적 요인분석결과도 만족스러웠다(RMSEA=.0862. CFI=.932. GFI=.883. NNFI=.918). 그리고 이 척도의 세 가지 차원을 예언변인으로 하고 지난 1년 동안의 음식억제 횟수와 최근 2주 동안의 음식억제 횟수를 각각 46.7%와 32.5%훌 설명하였다. 이 연구의 제한점과 앞으로 연구방향이 논의되었다.
This study was attempted to develop a restrained eating scale which improves the Herman and Polivy's restraint scale. A 15-item scale was developed to measure restrained eating level. The scale, consisting of cognition, affect and intention to behavior dimension, was administered to 609 female university students. Major results are as follows. The reliability(Cronbach's alpha) to cognition dimension was .78, the affect .89, intention to behavior .92, and the global scale .92. In confirmatory factor analysis, three dimension model was fitted(RMSEA=.0862. CFI=.932, GFI=.883, NNFI=.918). Futhermore, in the criterion related validation, this scale explained 46.7% of the last 1 year's restraint eating behaviors and 32.5% of the last 2 weeks' restrained eating behaviors. The limitations of this study and future directions for further study were discussed.